ßßß
Składniki :1,5 kg łopatki wieprzowej -chudej tzw. odtłuszczonej1 butelka czerwonego wytrawnego wina ( bez jednej lampki 😉 )2 średnie cebule1 duża marchew lub dwie mniejsze1 korzeń pietruszkiświeże zioła : 2-3 gałązki – szałwii , tymianku , rozmarynu , liścia laurowegokilka kulek ziela angielskiego5 jagód jałowca-suszonych3 duże ząbki czosnkusól do smaku2 czubate łyżki cukru ( uwierzcie przy wytrawnym będzie to do duszenia konieczne 😉 )1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu1 płaska łyżka mąki do zagęszczenia sosuworeczek do pieczenia
Wieprzowinę tradycyjnie już płukamy , oczyszczamy i jeśli się da ładnie kształtujemy w kulkę ( można użyć sznurka ) , układamy osuszoną ręcznikiem papierowym w metalowej misce . Cebulę , czosnek i pietruszkę obieramy i kroimy w duże kawałki , posypujemy nimi mięso – trochę wciskamy pod spód . Zioła rwiemy palcami zostawiając jak największe kawałki i także obkładamy nimi mięso , posypujemy cukrem , zielem angielskim ,jałowcem . Z butelki wina odlewamy 2 szklanki i zostawiamy -będą nam potrzebne do sosu , resztą zalewamy mięso . Tak zamarynowaną łopatkę odstawiamy przynajmniej na dobę , a najlepiej na dwie do lodówki , obracając mięso kilka razy podczas marynowania . Po upływie tego czasu przekładamy całość do woreczka do pieczenia , solimy , doprawiamy pieprzem , dorzucamy pokrojona marchewkę i dusimy w piekarniku w temperaturze 100-120 C przez 4 godziny -ten powolny proces pozwala na przygotowanie soczystego , delikatnego mięska bez żadnego tłuszczu , o niepowtarzalnym aromacie .
Po wyjęciu mięsa z piekarnika , zlewamy wywar powstały podczas pieczenia do rondelka , dolewamy wino , doprawiamy sowicie pieprzem , jak trzeba to solą i gotujemy na małym ogniu 15 minut , zaprawiamy mąka rozmieszaną w odrobinie wody ( około 5 łyżek wody) , tak aby sos lekko się zagęścił . Gotowe , teraz wystarczy pokroić mięso , które zdążyło odpocząć po duszeniu , ułożyć na warzywach w których się piekło i polać pysznym sosem..polecam podać z pure ziemniaczanym z dodatkiem bobu i mięty . Smacznego 😉