ßßß
Składniki :1 kg łopatki wieprzowej1 kg kości wieprzowych , najlepiej z karkówki1 nóżka wieprzowa1 marchewka średniej wielkości1 pietruszka1 cebulka1 łyżeczka majeranku otartego-czubata3 kulki ziela angielskiego2 listki laurowesól , pieprz do smaku1 łyżeczka cukruocet
Mięso opłukać , nóżkę dobrze oczyścić ( opalić nad palnikiem ) z włosków itp niefajnych niespodzianek 😉 Wszystko wpakować do dużego garnka , dodać obraną marchewkę , pietruszkę i cebulę ( nie trzeba kroić ) , zalewamy wodą , solimy , wrzucamy ziele angielskie , listek laurowy i gotujemy na małym ogniu do miękkości , aż mięso zacznie się rozpadać ,odchodzić od kości ( około 2 godzin ) . Wyjmujemy z garnka , studzimy, obieramy z kości i mielimy razem z warzywami maszynką o grubych oczkach . Do mielonego mięsa dodajemy 1 l wywaru pozostałego z gotowania i mieszamy . Zagotowujemy , doprawiamy , majerankiem ,pieprzem i solą jeśli trzeba , wsypujemy cukier ( 1 łyżeczkę ) i ocet ( 2 łyżki ) . Przelewamy do słoików jeśli ma postać dłużej lub do salaterek i po wystygnięciu wkładamy do lodówki na całą noc . Drugiego dnia mamy pyszną ,delikatną Zylcę 😉