ßßß Cookit - przepis na Kulki mięsne w occie

Kulki mięsne w occie

nazwa

Wykonanie

Szczerze mówiąc nie spodziewałam się fajerwerków po tej potrawie tymczasem okazało się, że kulki mięsne smakują rewelacyjnie. Marynowane w ostrej zalewie octowej nabrały fantastycznego, wyrazistego smaku i są po prostu genialne. Bardzo polecam.
Źródło
Składniki:
70 dag łopatki wieprzowej zmielonej
1 jajko
1-3 łyżki bułki tartej
1 średnia cebula
sól, pieprz
czerwona słodka i ostra papryka
majeranek
garść naci pietruszki
1 ząbek czosnku
1 l bulionu
Składniki na marynatę:
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
2 marchewki
2 duże cebule
8 liści laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu
3 czubate łyżki cukru
2 łyżeczki soli
1 łyżka papryki słodkiej
2 ząbki czosnku
Wszystkie składniki na kulki wymieszać w misce i dokładnie wyrobić. Uformować małe kulki, obtoczyć w bułce tartej i obsmażyć na patelni z dwóch stron.
Zagotować wodę na marynatę z pozostałymi składnikami. Marchewkę pokroić w plastry, cebulę w ćwiartki, które należy opalić na gazie. Całość gotować 5 minut. Odstawić do wystudzenia. Zimne kulki zalać zimną zalewą i odstawić do lodówki na 24 h. Następnego dnia wyjąć z zalewy i serwować.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2013/12/Kulki-miesne-w-occie.html