Szczerze mówiąc nie spodziewałam się fajerwerków po tej potrawie tymczasem okazało się, że kulki mięsne smakują rewelacyjnie. Marynowane w ostrej zalewie octowej nabrały fantastycznego, wyrazistego smaku i są po prostu genialne. Bardzo polecam.ŹródłoSkładniki:70 dag łopatki wieprzowej zmielonej1 jajko1-3 łyżki bułki tartej1 średnia cebulasól, pieprzczerwona słodka i ostra paprykamajeranekgarść naci pietruszki1 ząbek czosnku1 l bulionuSkładniki na marynatę:5 szklanek wody1 szklanka octu 10%2 marchewki2 duże cebule8 liści laurowych10 ziaren ziela angielskiego10 ziaren pieprzu3 czubate łyżki cukru2 łyżeczki soli1 łyżka papryki słodkiej2 ząbki czosnkuWszystkie składniki na kulki wymieszać w misce i dokładnie wyrobić. Uformować małe kulki, obtoczyć w bułce tartej i obsmażyć na patelni z dwóch stron.Zagotować wodę na marynatę z pozostałymi składnikami. Marchewkę pokroić w plastry, cebulę w ćwiartki, które należy opalić na gazie. Całość gotować 5 minut. Odstawić do wystudzenia. Zimne kulki zalać zimną zalewą i odstawić do lodówki na 24 h. Następnego dnia wyjąć z zalewy i serwować.Smacznego:)