ßßß
Składniki:Farsz mięsny:500 g mięsa mielonego wieprzowego1 jajko3 łyżki bułki tartej1 cebulaulubione przyprawy do mięsa mielonego: u mnie sól, pieprz, papryka słodka mielona, przyprawa do mięsa mielonego1 pęczek naci pietruszkimąka pszenna do panierowaniaZalewa:5 szklanek wody1 szklanka octu 10%2 marchwie2 cebule8 liści laurowych10 ziaren ziela angielskiego10 ziaren pieprzu czarnego3 łyżki cukru2 łyżeczki soli1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej2 ząbki czosnkuWykonanie:Do miski wkładamy wszystkie składniki na kulki mięsne, wyrabiamy masę jednolitą i gładką, na samym końcu kroimy drobniutko natkę pietruszki i dodajemy do masy, wyrabiając tak długo aż połączy się ze wszystkimi składnikami. Z przygotowanego mięsa formułujemy malutkie kulki mięsne (wielkość według uznania), obtaczamy je w mące i smażymy na rozgrzanym oleju do momentu zarumienienia. Usmażone i wystudzone kulki przekładamy do wysokiego słoika lub innego naczynia do tego przeznaczonego.
Przygotowujemy zalewę z podanych składników. Marchewkę kroimy w plastry, cebulę w półplastry, dodajemy do zalewy, doprowadzamy ją do wrzenia. Zalewę odstawiamy do wystudzenia. Zimne kulki zalewamy zimną zalewą i zakręcamy słoik i wstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny, kulki muszą mieć czas aby przegryźć się z zalewą. Podajemy na zimno.
InspiracjaBrak powiązanych wpisów.