Wykonanie
Składniki:Farsz
mięsny:500 g
mięsa mielonego wieprzowego1
jajko3 łyżki
bułki tartej1
cebulaulubione
przyprawy do mięsa mielonego: u mnie
sól,
pieprz,
papryka słodka mielona,
przyprawa do mięsa mielonego1 pęczek naci
pietruszkimąka pszenna do panierowaniaZalewa:5 szklanek
wody1 szklanka
octu 10%2 marchwie2
cebule8
liści laurowych10 ziaren
ziela angielskiego10 ziaren
pieprzu czarnego3 łyżki
cukru2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
papryki mielonej słodkiej2 ząbki
czosnkuWykonanie:Do miski wkładamy wszystkie składniki na kulki
mięsne, wyrabiamy masę jednolitą i gładką, na samym końcu kroimy drobniutko
natkę pietruszki i dodajemy do masy, wyrabiając tak długo aż połączy się ze wszystkimi składnikami. Z przygotowanego
mięsa formułujemy malutkie kulki
mięsne (wielkość według uznania), obtaczamy je w
mące i smażymy na rozgrzanym
oleju do momentu zarumienienia. Usmażone i wystudzone kulki przekładamy do wysokiego słoika lub innego naczynia do tego przeznaczonego.
Przygotowujemy zalewę z podanych składników.
Marchewkę kroimy w plastry,
cebulę w półplastry, dodajemy do zalewy, doprowadzamy ją do wrzenia. Zalewę odstawiamy do wystudzenia. Zimne kulki zalewamy zimną zalewą i zakręcamy słoik i wstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny, kulki muszą
mieć czas aby przegryźć się z zalewą. Podajemy na zimno.
InspiracjaBrak powiązanych wpisów.