ßßß Cookit - przepis na kulki z zielonych śledzi w zalewie

kulki z zielonych śledzi w zalewie

nazwa

Wykonanie

Zielone śledzie nie są bardzo popularne i wiele osób o nich nie słyszało. A szkoda, bo są bardzo smaczne, u mnie w domu przygotowywane są zawsze w okresie świątecznym. Najczęściej robimy z nich takie kuleczki, wyglądające jak kotlety mielone, zalane zalewą octową z dużą ilością cebuli. Są doskonałą przekąską nie tylko na świąteczny stół, ale także na wszelkie imprezy jako zakąska do wódki.
Gdyby ktoś nie wiedział, zielone śledzie można kupić w sklepach rybnych (w supermarketach nie spotkałam), nie są mocno nasolone więc nie trzeba ich moczyć. Niestety nie można ich długo przechowywać na surowo (dzień lub dwa) ale można je mrozić.
Składniki:
1 kg zielonych śledzi
2 jajka
4-5 łyżek bułki tartej
2 ząbki czosnku
1 cebula
sól
pieprz
bułka tarta do smażenia
tłuszcz do smażenia na zalewę:
1 litr wody
1 szklanka octu
płaska łyżka soli
2 łyżki cukru
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego
2 cebule
Śledzie wypłukać i zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajka, starty czosnek i posiekaną cebulę. Wymieszać. Bułki tartej dodać tyle, żeby masa nie była zbyt rzadka aby dało się formować kulki. Mokrymi rękami lepić kulki i panierować w bułce tartej. Usmażyć na oleju, przełożyć do dużego słoja lub innego zamykanego naczynia.
Wodę zagotować. Cebulę pokroić w piórka i włożyć do wody. Dodać resztę składników i gotować kilka minut. Wystudzić. Zimną zalewą zalać kulki, zamknąć i wstawić do lodówki. Nadają się do jedzenia po około 3 dniach, ale spokojnie mogą stać w lodówce nawet kilka tygodni.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/12/kulki-z-zielonych-sledzi-w-zalewie.html