ßßß
Składniki :1 świeży dorsz5-6 pieczarek2 szalotki1/2 pęczka szczypiorkukilka plastrów masła200 ml śmietany słodkiej1 łyżka mąki do zagęszczeniaszczypta kurkumy1 łyżeczka sosu rybnego ( tajski lub chiński )1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowejsól , biały pieprz do smaku
Dorsza oczyszczamy , filetujemy , zdejmujemy skórę i dzielimy na kawałki . Pieczarki kroimy w plastry , szalotki obieramy i siekamy drobno . Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju , wsypujemy pieczarki i szalotkę , podsmażamy . Dodajemy przyprawy, sól , śmietanę i dusimy chwilkę . Mąkę rozprowadzamy z kilkoma łyżkami wody , wlewamy do gotującej się śmietany z pieczarkami , mieszamy do momentu ,aż sos zacznie gęstnieć . Dorsza układamy na blaszce na kawałeczkach masła i zalewamy sosem pieczarkowym . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 C przez około 30 minut . Po tym czasie wyjmujemy , układamy na talerzach i posypujemy siekanym szczypiorkiem . Gotowe 😉