ßßß
Składniki na ciasto:200 g mąki100 g masłajajkosólFarsz:300 g pieczarekmała cebula2 jajka100 ml gęstej kwaśnej śmietanyłyżka masła1/2 pęczka szczypiorku5-6 ziaren kolorowego pieprzupieprz białyZimne masło posiekaj z mąką i szczyptą soli. Dodaj jajko roztrzepane z 2-3 łyżkami wody i szybko zagnieć. Ciasto podziel na pół, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Na patelni rozpuść łyżkę masła i zeszklij posikaną cebulę. Pieczarki pokrój i dodaj do cebuli, smaż 5-10 minut, aż płyn odparuje. Dodaj kolorowy pieprz, wymieszaj i przestudź.
W miseczce roztrzep jajka.Połową ciasta wylep dno tartownicy lub naczynia żaroodpornego (o średnicy około 20 cm), nakłuj widelcem i posmaruj jajkiem. Na spód wyłóż pieczarki.
Odlej 2 łyżki jajek i odstaw. Do reszty dodaj śmietanę, posiekany szczypiorek, dopraw solą i białym pieprzem.
Mieszankę wylej na warstwę pieczarek. Drugą część ciasta rozwałkuj i przykryj wierzch tarty, zlep brzegi (z ewentualnych pozostałości ciasta, możesz wyciąć listki do ozdoby). Posmaruj wcześniej odlanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25 - 30 minut lub do czasu aż wierzch będzie brązowy (ja piekłam około 40 minut).
SMACZNEGO!


źródło: Boże Narodzenie, 107 najlepszych przepisów - ze zmianami "Tarta z grzybami"