Wykonanie
Kruche, delikatne ciasto z dodatkiem
serka homo. Wypełnione pachnącymi lekko kwaskowatymi jabłuszkami. Pyszności!Składniki:350 g
mąki krupczatki120 g
cukru pudru110 g zimnego
masła3
żółtka100 g
serka homogenizowanegoDodatkowo:1 i 1/2 kg
jabłek (u mnie papierówki)2 łyżki
cukru pudrubiałko + łyżka
mleka2 łyżki
cukru gruba rafineria (może być też zwykły)
Mąkę posiekaj razem z
masłem. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto.Ciasto powinno być sprężyste, nie powinno się przyklejać do rąk ani się kruszyć. Jeśli się kruszy dodaj odrobinę
serka jeśli się lepi podsyp
mąką. Zawiń w folie i włóż do lodówki na 30 minut.
Jabłka umyj, odetnij końce i pokrój w cieniutkie plasterki. Moje
jabłka były z działki dlatego ich nie obierałam, większe pestki i twarde środki usuń.
Jabłka posyp
cukrem pudrem i na chwilę odstaw na bok.Natłuść kawałek pergaminu, połóż ciasto i rozwałkuj je na kształt koła o grubości mniej więcej 3 mm. Od brzegu pozostaw 3 cm margines a na środku ułóż plasterki
jabłek. Margines ciasta który pozostawiłeś delikatnie podnieś i połóż na
jabłka. Brzegi posmaruj
białkiem rozkłóconym z
mlekiem. Posyp
cukrem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz około 30-35 minut aż brzegi się zarumienią.