Wykonanie
U nas wichura,Wieje.Bucha w okna.Omlet Kaiserschmarren, czyli omlet cesarskiinspiracja
jajko1,5 łyżki
cukru1/4 szklanki
mąki1/4 szklanki
mlekamałe
jabłkołyżeczka
masłacukier puder do posypania
Jabłko obrać i pokroić w kosteczkę.
Białko oddzielić od
żółtka.
Żółtko zmiksować z
mąką i
mlekiem.
Białko ubić z
cukrem w drugim naczyniu.Wymieszać delikatnie i dokładnie dwie masy.Dodać
jabłka i wymieszać.Rozgrzać patelnię i dodać pół łyżeczki
masła.Wylać masę, a gdy się zetnie przewrócić na drugą stronę (ściągam omlet na talerz i wrzucam drugą stroną na patelnię), dodając na patelnię kolejne pół łyżeczki
masła.Smażyć do złotego koloru.Na patelni pokroić na mniejsze kawałki.Przełożyć na talerz i podawać z
cukrem pudrem.