Wykonanie
SkładnikiRozczyn30 g świeżych
drożdży10 g
cukru1/2 szklanki ciepłego
mleka1 łyżka
mąkiCiasto3
żółtka jaj + 1
białko75 g
cukru400 g
mąkiokoło 1/3 - 1/2 szklanki ciepłego
mleka100 g stopionego
masłaKruszonka50 g stopionego
masła50 g
cukru pudru100 g
mąkiPrzygotowaniePrzygotowuję rozczyn:
drożdże skruszam do dużego kubka, dodaję
cukier,
mleko,
mąkę. Mieszam i zostawiam do wyrośnięcia.Ciasto :
żółtka ucieram z
cukrem i dodaję do przesianej
mąki, dodaję wyrośnięty rozczyn i tyle ciepłego
mleka aby ciasto miało odpowiednią konsystencję, zagniatam ciasto. Gdy składniki połączą się, dodaję stopione
masło, dobrze wyrabiam (15 minut), przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia (około 1,5 - 2 godziny).Gdy ciasto podwoi objętość wkładam je do blaszki posmarowanej
olejem. Powierzchnię smaruję roztrzepanym
białkiem i posypuję kruszonką:
masło roztapiam na patelni, dodaję
cukier a następnie
mąkę. Zdejmuję z ognia i przez chwilę mieszam drewnianą łyżką aż składniki połączą się w okruchy.Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na około 30 minut, następnie wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez około 40 - 45 minut, na złoty kolor. Posypuję
cukrem pudrem.WskazówkiMożna też tak: po posypaniu ciasta kruszonką wstawiam je od razu do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę przy otwartych drzwiczkach przez 20 minut, następnie zamykam piekarnik i piekę przez kolejne 40 minut przy zamkniętym piekarniku.