Wykonanie
Pachnąca dzieciństwem, zabójczo słodka i kaloryczna, idealnie komponująca się z
kubkiem ciepłego
mleka, najlepsza na największe smutki i zmartwienia...Składniki (na 2 zawijanki):ciastorozczyn
drożdżowy500 g
mąki4
żółtka3 łyżki
cukru3/4 szklanki
mleka2 łyżki
masłamasa
kakaowa2
białka2 łyżki
cukru pudru2 łyżki
kakaopół tabliczki
gorzkiej czekolady4 łyżki
kakao4 łyżki
cukruPrzygotowujemy rozczyn
drożdżowy (zwiększamy jedynie ilość
drożdży do 40 g).Zarabiamy
ciasto drożdżowe.Składniki na ciasto mieszamy w dużej misce. Dodajemy rozczyn
drożdżowy . Wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką, często je napowietrzając, a następnie przenosimy je do wysmarowanej tłuszczem drugiej miski. Przykrywamy ciasto czystą i suchą ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce.
Potem rozwałkowujemy je i dzielimy na 2 części. Formujemy z nich prostokąty o bokach 20 cm x 30 cm.Przygotowujemy masę
kakaową.
Białka ubijamy z
cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodajemy
kakao. Mieszamy masę delikatnie, ale stanowczo. Masę
kakaową wykładamy na ciasto. Posypujemy ją
kakao,
cukrem i posiekaną
czekoladą.Zawijamy ciasto w rulon. Przekładamy zawijanki do wysmarowanych
masłem keksówek, zwinięciem do dołu. Wierzch ciasta smarujemy rozkłóconym
żółtkiem. Odstawiamy ciasta na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 100*C (pozostawiamy drzwiczki uchylone), żeby zawijanki zwiększyły objętość. Następnie zamykamy piekarnik, zwiększamy temperaturę do 180*C i pieczemy ciasto 40 minut.