ßßß Cookit - przepis na ZAWIJANKA Z CZEKOLADĄ MOJEJ MAMY

ZAWIJANKA Z CZEKOLADĄ MOJEJ MAMY

nazwa

Wykonanie

Pachnąca dzieciństwem, zabójczo słodka i kaloryczna, idealnie komponująca się z kubkiem ciepłego mleka, najlepsza na największe smutki i zmartwienia...
Składniki (na 2 zawijanki):
ciasto
rozczyn drożdżowy
500 g mąki
4 żółtka
3 łyżki cukru
3/4 szklanki mleka
2 łyżki masła
masa kakaowa
2 białka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
pół tabliczki gorzkiej czekolady
4 łyżki kakao
4 łyżki cukru
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy (zwiększamy jedynie ilość drożdży do 40 g).
Zarabiamy ciasto drożdżowe.
Składniki na ciasto mieszamy w dużej misce. Dodajemy rozczyn drożdżowy . Wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką, często je napowietrzając, a następnie przenosimy je do wysmarowanej tłuszczem drugiej miski. Przykrywamy ciasto czystą i suchą ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce. Potem rozwałkowujemy je i dzielimy na 2 części. Formujemy z nich prostokąty o bokach 20 cm x 30 cm.
Przygotowujemy masę kakaową.
Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodajemy kakao. Mieszamy masę delikatnie, ale stanowczo. Masę kakaową wykładamy na ciasto. Posypujemy ją kakao, cukrem i posiekaną czekoladą.
Zawijamy ciasto w rulon. Przekładamy zawijanki do wysmarowanych masłem keksówek, zwinięciem do dołu. Wierzch ciasta smarujemy rozkłóconym żółtkiem. Odstawiamy ciasta na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 100*C (pozostawiamy drzwiczki uchylone), żeby zawijanki zwiększyły objętość. Następnie zamykamy piekarnik, zwiększamy temperaturę do 180*C i pieczemy ciasto 40 minut.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2012/10/czekoladowooooo.html