ßßß
Połączenie kruchego ciasta z kawą, brzoskwiniami i podchmielonymi ciasteczkami amaretti było i jest strzałem w 10! :D MniamiSkładniki:200 g zimnego masła300 g mąki180 g mielonego cukru trzcinowego100 g bułki tartej60 g jogurtu greckiego albo śmietany2 łyżki kakao1/2 łyżki kawy rozpuszczalnejszczypta soli5 brzoskwiń80 g ciasteczek amarettiokoło 80 ml likieru amarettiTortownica 24 cmNa stolnicę wysyp mąkę, bułkę, kakao, cukier, kawę i sól. Dodaj masło pokrojone w kostkę i rozetrzyj całość palcami. Dołóż jogurt i jeszcze raz wymieszaj . Ciasto powinno mieć konsystencję mokrego piasku tak jak na kruszonkę. ¾ ciasta wyłóż na dno foremki i delikatnie dociśnij. Na cieście ułóż obrane i pokrojone brzoskwinie. Ciasteczka zamocz w likierze i ułóż na brzoskwiniach. Na wierzchu posyp resztą ciasta. Piecz 35 minut w 180*C.
Przepis opracowany do letniego wydania Food Culture