ßßß
Bardzo fajne, kruche ciasteczka nadziane truskawkami. Bez większego wysiłku, sama przyjemność z robienia i jedzenia :DSkładniki:300 g mąki + odrobina do podsypania100 g zmielonego cukru trzcinowego (możne być cukier puder)150 g zimnego masła70 g jogurtu greckiego (możne być kwaśna śmietana)Dodatkowo:około 200 g truskawek (najlepiej małych albo średnich)1 jajko+ odrobina mleka albo wodyzmielony cukier trzcinowy albo cukier puder do oprószeniaNa stolnice wsyp mąkę, dodaj pokrojone masło w kostkę przemieszaj i pokrój nożem. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Ciasto powinno być elastyczne jeśli się kruszy dodaj odrobinę jogurtu a jeśli jest zbyt lepiące podsyp mąką. Oderwij kawałek ciasta i dosyć cienko rozwałkuj. Wytnij koła o średnicy 9 cm. Każde takie koło można jeszcze delikatnie rozwałkować. Na połowie koła połóż pokrojoną w plasterki truskawkę (nie za dużo bo będzie problem ze zlepieniem), złóż delikatnie dociśnij palcami a potem ząbkami widelca (tak jak robimy pierogi :). Wszystkie ciastka ułóż na blaszce i posmaruj rozkłóconym jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka lub wody. Piecz około 15 minut w 180*C. Po przestudzeniu oprósz cukrem.