Wykonanie
Gdy byłam mała podróżowałam TAM w wiklinowym krzesełku na kierownicy składaka mojego Taty. Wkrótce przesiadłam się na bagażnik, by miejsce z przodu odstąpić młodszej Siostrze. Nogi trzymałam szeroko, lub na specjalnych ''stopkach''- niezbyt bezpiecznie jak na dzisiejsze wymogi, lecz wtedy potrzeba była
matką wynalazku. Dosłownie....Pamiętam małe fontanny tryskające z kamieni osadzonych pośrodku mini skwerków...łapanie
wody było prawdziwa frajdą...:)Innym razem puszczaliśmy motorówkę na stawie..Albo jedliśmy watę
cukrową.Wczoraj znów TAM byłam.Szkoda, że zapachu lasu nie da się zamknąć w pudełku od zapałek....Można by go nosić przy sobie, w kieszeni.....Szum traw ukryć w szklanej butelce z miękkim korkiem i uchylać w potrzebie, od czasu do czasu....Stare, wydeptane ścieżki nawinąć na szpulkę od nici i odwijać powoli. Spacerem....krok za krokiem.TAM bardzo się przez lata zmieniło...chyba na lepsze...lecz dla mnie od zawsze na zawsze niezmienne.Moje.Zabawne, że wciąż sprzedają TAM watę
cukrową....;)
Crumble, czyli kruszonka po prostu. Pyszny, prosty i szybki podwieczorek, który zawsze tak samo uwodzi smakiem. Możecie do niego użyć także innych
owoców, ja jednak stawiam na
śliwki lub
jabłka. W końcu, jak na końcówkę sierpnia przystało, jest ich teraz pod dostatkiem! :)ok. 700 g
śliwek węgierek100 g
masła80 g
cukru trzcinowego170 g
mąki1 łyżka zimnej
wody (opcjonalnie)1 łyżeczka
cynamonuDodatkowo:
cukier puder do posypaniakwaśna
śmietanamasło do nasmarowania formy
Śliwki umyj, przepołów i wypestkuj.
Masło pokrój w mniejsze kawałki. Dodaj
mąkę,
cukier i
cynamon i zagnieć całość tylko do momentu, aż składniki zaczną łączyć się ze sobą w większe okruszki. W razie potrzeby dodaj łyżkę
wody.Na dno okrągłej i wysmarowanej
masłem formy wysyp 2-3 garście kruszonki, następnie ułóż gęsto
śliwki, skórką do dołu, jedna przy drugiej. Na wierzchu
śliwek rozsyp resztę kruszonki. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekaj przez około 30-40 minut.
Śliwki powinny puścić sok, a kruszonka dobrze się przyrumienić.Upieczone crumble delikatnie przestudź i oprósz
cukrem pudrem. Podawaj lekko ciepłe z odrobiną kwaśnej
śmietany.Smacznego! :)