Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :DSkładniki:Masa z płatków:2 szklanki płatków owsianych1/2 szklanki cukru trzcinowego3 łyżki kakao1/2 szklanki oleju3 żółtkaszczypta soliMasa jogurtowa:3 białka1/2 szklanki cukru400 ml jogurtu naturalnego2 łyżki mąki ziemniaczanej150 g wiórków kokosowych1 łyżeczka proszku do pieczeniaForemka: 26x21 cm, wyłożona pergaminemMasa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy.Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy około 2 minuty. Cienkim strumykiem wlewamy jogurt a gdy masa ładnie się połączy wyłączamy mikser i delikatnie mieszając dodajemy wiórki i proszek. Na spód blaszki wsypujemy około 70% płatków owsianych i mocno dociskamy. Przekładamy masę jogurtową a wierzch posypujemy pozostałymi płatkami. Pieczemy 30 minut w 180*C.