Wykonanie
Kratka była, i to jaka! Pod wpływem pieczenia zniknęła, w niektórych miejscach opadła, ale to wszystko mało ważne. Ciasto
kakaowe w połączeniu z masą
serowo-budyniową jest przepyszne. Ciemne ciasto jest niesamowicie lekkie, puszyste...
ser nadaje zdecydowanego charakteru. Zapach podczas pieczenia... mmm, musicie sami się przekonać. Przepis znalazłam na pewnej stronie, jednak dokonałam drobnych modyfikacji - zarówno w sposobie przygotowania, jak i na liście składników.
Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm):- 5
jajek (
białka i
żółtka oddzielnie),- szczypta
soli,- 180 g
cukru,- 125 ml
wody,- 125 ml
oleju,- 220 g
mąki pszennej,- 4 łyżeczki
kakao,- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia,- masa serowa: 250 g
twarogu (do serników), 1
budyń (
waniliowy; ja użyłam
bananowego), 50 g
cukru (jeśli
budyń jest z dodatkiem
cukru, należy dodać go mniej).
Białka ubijamy w mikserze na sztywną pianę (
sól dodajemy po kilku sekundach miksowania, gdy
białka się lekko spienią). Pod koniec dodajemy
cukier, a następnie po jednym
żółtku, nie przerywając miksowania. Następnie - dodajemy
olej i
wodę, delikatnie, powoli, ciągle miksując. Gdy składniki dokładnie się połączą, mikser wyłączamy, dodajemy przesiane:
mąkę, proszek i
kakao. Delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Ciasto umieszczamy w przygotowanej tortownicy (należy ją wcześniej posmarować
masłem i obsypać
bułką tartą lub użyć silikonowej). W misce umieszczamy
ser, proszek budyniowy oraz
cukier. Miksujemy do połączenia. Masę przekładamy do szprycy (lub woreczka foliowego i ucinamy malutki róg). Na
masie czekoladowej (na wierzchu) tworzymy kratkę z masy serowej, do zużycia całości. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka (ok. 40 min.). Smacznego!