ßßß Cookit - przepis na Babka wielkanocna

Babka wielkanocna

nazwa

Wykonanie

Teraz mamy możliwość wyboru różnych ciast na Święta Wielkanocne, ale chyba Babka jest jednym z podstawowych wypieków, które zawsze goszczą o tym czasie w naszych domach. Mogą ją zastąpić często też małe babeczki, które smakiem przypominają tradycyjną babę, a które łatwo mieszczą się do koszyczka.
W tym miejscu chciałabym Wam życzyć radosnych i pogodnych Świąt Wielkanocnych. Niech ciepło gości w waszych sercach, a chwile spędzone z najbliższymi, na zawsze pozostaną w waszej pamięci.
Nie objadajcie się za bardzo - albo nie,...będziemy odchudzać się po Świętach ;)
Co potrzebujemy:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
0 , 5 szklanki kartoflanki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
8 łyżek oleju
+ kakao opcjonalnie
1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę,
dodajemy cukier i miksujemy, aż się rozpuści. Dodajemy żółtka. Następnie dodajemy w małych ilościach mąkę pszenną i kartoflankę, proszek do pieczenia i olej (+ kakao jeśli baba ma być ciemna, możemy też zrobić w połowie jasna, w połowie ciemną).
Wszystko delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję, wlewamy ją do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej delikatnie kaszą manną. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 35-40 minut. Trzeba sprawdzać patyczkiem.
2.Gdy babka przestygnie możemy ją oblać lukrem, oprószyć cukrem pudrem, oblać roztopioną czekoladą lub polewą.
Źródło:http://bizneswoman-w-kuchni.blogspot.com/2013/03/babka-wielkanocna.html