ßßß Cookit - przepis na domowy tort bananowo-truskawkoy

domowy tort bananowo-truskawkoy

nazwa

Wykonanie

Ja zrobiłam tort z dwóch biszkoptów: kakaowego i białego tylko dlatego że moja córeczka zjadła mi jeden czekoladowy blat i musiałam upiec drugi biszkopt. Tort może być wyłącznie kakaowy, do białego nie dodajemy kakao.
Składniki na biszkopt:
6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki zwykłej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka octu
0,5 szklanki kakao
1. Żółtka, proszek do pieczenia i ocet wymieszać w wysokim naczyniu i odstawić
do wyrośnięcia,
2. Białka ubić z cukrem na puszystą masę,
3. Dodać obie mąki ubijać, następnie dodać olej i na koniec masę z żółtek i kakao,
4. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Źródło:http://g-jak-gotowanie.blogspot.com/2015/02/domowy-tort-bananowo-truskawkoy.html