Wykonanie
Ja zrobiłam tort z dwóch
biszkoptów:
kakaowego i białego tylko dlatego że moja córeczka zjadła mi jeden
czekoladowy blat i musiałam upiec drugi
biszkopt. Tort może być wyłącznie
kakaowy, do białego nie dodajemy
kakao.Składniki na
biszkopt:6
jajek (oddzielnie
białka i
żółtka)1,5 szklanki
cukru1 szklanka
mąki zwykłej0,5 szklanki
mąki ziemniaczanej0,5 szklanki
oleju2 łyżeczki
proszku do pieczeniałyżeczka
octu0,5 szklanki
kakao1.
Żółtka,
proszek do pieczenia i
ocet wymieszać w wysokim naczyniu i odstawićdo wyrośnięcia,2.
Białka ubić z
cukrem na puszystą masę,3. Dodać obie
mąki ubijać, następnie dodać
olej i na koniec masę z
żółtek i
kakao,4. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.