Wykonanie
Biszkoptu według tego przepisu używam bardzo często do różnego rodzaju ciast:
tortów, makowców, 3 bit czy
krówki, zawsze wychodzi puszysty, delikatny, nie zdarzyło się jeszcze, żeby mi nie wyszedł, więc polecam w 100%.składniki:6
jajek (oddzielnie
białka i
żółtka)1,5 szklanki
cukru1 szklanka
mąki zwykłej0,5 szklanki
mąki ziemniaczanej0,5 szklanki
oleju2 łyżeczki
proszku do pieczeniałyżeczka
octu1.
Żółtka,
proszek do pieczenia i
ocet wymieszać w wysokim naczyniu i odstawićdo wyrośnięcia,2.
Białka ubić z
cukrem na puszystą masę,3. Dodać obie
mąki ubijać, następnie dodać
olej i na koniec masę z
żółtek,4. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.