ßßß Cookit - przepis na Wersja do druku

Wersja do druku

nazwa

Wykonanie

Takie trochę inne pączki niż te tradycyjne drożdżowe. Nie dodajemy do nich drożdży tylko proszek do pieczenia przez co ciasto po usmażeniu ma inną konsystencje ( nie są takie puszyste). W smaku bardzo intensywnie bananowe czyli coś dla miłośników tych owoców :D Najlepsze są takie małe na jeden kęs i jeszcze ciepłe. Żałuje tylko, że nie dodałam cynamonu, myślę, że fantastycznie by tu pasował.
Składniki:
1 szklanka mąki (przesiana)
2 łyżki mąki ryżowej
250 g puree bananowego (2 sztuki)
3 łyżki cukru
1 jajko
1 łyżeczka wódki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
olej do smażenia
cukier puder
Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania gęstej, lepiącej się masy. Olej rozgrzewamy, wrzucamy plasterek ziemniaka i gdy natychmiast wypłynie znaczy to, że olej jest porządnie rozgrzany i możemy zabrać się za smażenie. Na łyżeczkę nakładamy porcje ciasta a drugą łyżeczką zsuwamy je do rozgrzanego tłuszczu. Smażymy na złoty kolor. Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym a następnie oprószamy cukrem pudrem.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2014/01/paczki-bananowe.html