Wykonanie
To propozycja dla tych, którzy boją się
drożdży. Przepis znalazłam w "Kuchni polskiej" pod nazwą łatwe pączki. Trzeba przyznać, że są łatwe, ale jak dla mnie do smaku pączków im daleko. Nie oznacza to, że nie są smaczne. Wręcz przeciwnie, są bardzo smaczne, ale to jednak nie jest smak pączków.
Składniki:500 g
mąki2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia150 g
masła150 g
cukru1 łyżeczka esencji (waniliowej lub migdałowej)3
jajkaszczypta
soliolej do smażenia
cukier puderWykonanie:
Masło ucieramy z
cukrem. Dodajemy
mąkę i
proszek do pieczenia oraz
jajka. Wyrabiamy robotem przez kilka minut. Następnie dodajemy esencją i zagniatamy rękoma. Odrywamy kawałki wielkości
orzecha włoskiego i formujemy kulki. Smażymy w temperaturze 180 stopni przez kilka minut, aż będą rumiane. Osączamy na ręczniku papierowym i posypujemy
cukrem pudrem.