Wykonanie
Wszystko zaczęło się od tego, że na jednym z portali zachwycali się nad smakiem pewnego
masła orzechowego a że ja jestem bardzo podatna na takie kulinarne plotki poszłam i kupiłam chociaż
masła orzechowego nie lubię. Po spróbowaniu utwierdziłam się tylko w przekonaniu, że
masło orzechowe nie jest dla mnie. Musiałam coś z nim zrobić bo przecież wyrzucać nie
będę i tak sobie pomyślałam żeby zwykłe tradycyjne
masło zastąpić właśnie
masłem orzechowym. Na początek postanowiłam upiec proste i mało skomplikowane ciasto z dodatkiem
jabłek bo
jabłka i
orzechy to zgrany duet. Eksperyment się udał, ciasto wyrosło i smakuje fantastycznie.
Masło jest bardzo wyczuwalne w cieście, ale nawet taka osoba jak ja, która za nim nie przepada to w cieście pokocha. Do przygotowania ciasta użyłam
mąki pszennej, ale bardzo dobrze pasować będzie
mąka pełnoziarnista albo żytnia. Polecam bo ciasto jest bardzo wyjątkowe w smaku. Zostało mi jeszcze pół słoika i co by tu zrobić? :DSkładniki:200 g
mąki (przesiana)150 g
masła orzechowego z kawałkami
orzechów100 g
cukru trzcinowego2
jajka120 ml
mleka1,5 łyżeczki
sodydodatkowo:1-2
jabłka1 łyżka drobno pokrojonych
orzechów1 łyżka
cukru trzcinowegoTortownica 21cm, wyłożona pergaminem i natłuszczonaDo miski wkładamy
masło i
cukier i miksujemy na średnich obrotach około 5 minut. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy
jajko, mieszamy i dodajemy kolejne
jajko. Gdy masa będzie gładka dodajemy na przemian
mąkę wymieszaną z
sodą i
mleko całość mieszamy tylko do połączenia składników około 1 minuty. Ciasto przelewamy do foremki. Na wierzchu układamy kawałki
jabłka, posypujemy
orzechami i
cukrem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy do suchego patyczka tak około 45-50 minut. Studzimy. Ciasto można polukrować.