ßßß Cookit - przepis na MUFFINY ŻYTNIE Z MASŁEM ORZECHOWYM

MUFFINY ŻYTNIE Z MASŁEM ORZECHOWYM

nazwa

Wykonanie

Coś ostatnio wzięło mnie na mąkę żytnią, zaczęło się od czyszczenia szafek, a na notorycznym stosowaniu skończyło. Muffiny wyszły całkiem ciekawe, użyłam masła orzechowego typu crunchy, dzięki czemu nie uległo ono rozpuszczeniu i bardzo wyraźnie czuć je podczas jedzenia. Chłopaki się z lekka zdziwili, co to za lekki słony posmak w słodkim muffinie :)))
Składniki na 12 szt :
2 szklanki mąki żytniej
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g masła
1- 1 1/2 szklanki mleka
1 jajko
12 łyżeczek masła orzechowego typu crunchy
Suche składniki mieszamy w jednej miseczce, w drugiej łączymy rozpuszczone masło z mlekiem i jajkiem. Następnie łączymy obydwie miseczki ze sobą i mieszamy energicznie, aż do połączenia składników. W razie gdyby ciasto było zbyt gęste, dodajemy jeszcze w miarę potrzeby mleka. W formę z gniazdami wkładamy papilotki ( ja tym razem użyłam moich pięknych, tęczowych, silikonowych ;)))) Nakładamy po łyżce ciasta do każdej papilotki, następnie nakładamy po łyżeczce masła orzechowego i na koniec uzupełniamy gniazda tak, aby zakryć w każdej papilotce masło ciastem. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180-190 st C. Smacznego !!!
Źródło:http://ciasteczkowapotworzyca.blox.pl/2012/05/MUFFINY-ZYTNIE-Z-MASLEM-ORZECHOWYM.html