Wykonanie
Coś słodkiego na niedzielę :)
Składniki (12 szt.):2 szklanki
mąki orkiszowej typ 700100g (pół szklanki)
ksylitolu (można zastąpić innym zamiennikiem
cukru białego, np.
cukrem trzcinowym lub
stewią ale w odpowiedniej proporcji)1 łyżeczka
sody oczyszczonej55g
masła1
jajko180ml
mleka1
jabłko średniej wielkości (obrane)1 łyżka startej
skórki cytryny1 łyżeczka
cynamonuKruszonka:1 łyżka startej
skórki cytryny30g posiekanych
orzechów (ja użyłam laskowych)2 łyżki
cukru ksylitolu lub
cukru trzcinowegoPrzygotowanie:1. W jednej misce wymieszać
mąkę z
cukrem (lub jego zamiennikiem). Dodać miękkie
masło i ugnieść ciasto, aż stanie się kruche i rozsypujące się. Pół szklanki tego ciasta odłożyć na później, będzie potrzebne do kruszonki.2. W drugiej misce wymieszać dokładnie
jajko i
mleko, po czym wsypać do niej kruche ciasto z pierwszej miski i energicznie wymieszać do połączenia składników. Następnie dodać 1 łyżkę startej
skórki cytryny,
sodę,
cynamon oraz starte
jabłko (na grubych oczkach) i ponownie wymieszać.3. Kruszonka: do odłożonego wcześniej ciasta dodać 2 łyżki
cukru, 1 łyżkę startej
skórki cytryny oraz posiekane
orzechy i wymieszać.4. Ciasto nałożyć łyżką do 12 papierowych papilotek, na wierzch posypać kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku do 200st. przez ok. 20 minut, aż babeczki się ładnie zarumienią.