Wykonanie
Z pieczenia bułeczek
jagodowo-
kokosowych zostały mi
białka i tak sobie pomyślałam, że najlepszym i najłatwiejszym sposobem na ich wykorzystanie będzie upieczenie
bezy, a że ja lubię tarty to
czemu nie
tarta pavlova :D Krucha, delikatna
beza nadziana
serkiem mascarpone,
śmietaną,
wanilią i z dużą porcja
owoców sezonowych. Najlepszy deser na lato!Składniki:3
białka temp.pokojowa200 g
białego cukru1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki
octu winnegoNadzienie:200 ml
śmietany kremówki250 g
serka mascarpone1
laska waniliidowolne
owocePiekarnik nagrzewamy do 180*C. Formę do tart o wymiarach 24 cm natłuszczamy. Ubijamy
białka gdy będą już w połowie ubite zaczynamy pomalutku wsypywać
cukier. Ubijamy tak długo aż masa będzie jasna, świecąca a pod palcami nie będziemy wyczuwać grudek
cukru. Do piany dodajemy
mąkę ziemniaczaną,
ocet i delikatnie mieszamy. Piane przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką o wzorze klasycznym albo okrągłym. Wyciskamy
białka zaczynając od brzegu tworząc
okręgi i kończąc na środku formy. Gdy cały spód będzie już pokryty pianą następnie wyciskamy niewielkie rozetki wokół formy. Chodzi o to, żeby brzeg tarty był wyższy. Wkładamy do piekarnika i zmniejszamy temp. do 140*C pieczemy 80 minut. Pamiętajmy też o tym żeby w trakcie całego pieczenia ze trzy
razy otworzyć piekarnik. Po to żeby wypuścić parę. Studzimy przy leciutko uchylonych drzwiczkach piekarnika.Ubijamy
śmietanę kremówkę, dodajemy
serek mascarpone i miksujemy.
Laskę wanilii przecinamy na pół, wydrążamy ziarenka i dokładamy je do masy, mieszamy. Nadzienie przekładamy do środka wcześniej przygotowanej
bezy. Przyozdabiamy świeżymi
owocami.* Wiecie w jak łatwy sposób można sprawdzić czy piana na
bezę jest już gotowa? Wystarczy ją przeciąć nożem. Jeśli bez problemu ją przetniemy a miejsce przecięcia się nie zejdzie piana jest już gotowa.