ßßß Cookit - przepis na Tarta Pavlova

Tarta Pavlova

nazwa

Wykonanie

Z pieczenia bułeczek jagodowo-kokosowych zostały mi białka i tak sobie pomyślałam, że najlepszym i najłatwiejszym sposobem na ich wykorzystanie będzie upieczenie bezy, a że ja lubię tarty to czemu nie tarta pavlova :D Krucha, delikatna beza nadziana serkiem mascarpone, śmietaną, wanilią i z dużą porcja owoców sezonowych. Najlepszy deser na lato!
Składniki:
3 białka temp.pokojowa
200 g białego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki octu winnego
Nadzienie:
200 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
1 laska wanilii
dowolne owoce
Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Formę do tart o wymiarach 24 cm natłuszczamy. Ubijamy białka gdy będą już w połowie ubite zaczynamy pomalutku wsypywać cukier. Ubijamy tak długo aż masa będzie jasna, świecąca a pod palcami nie będziemy wyczuwać grudek cukru. Do piany dodajemy mąkę ziemniaczaną, ocet i delikatnie mieszamy. Piane przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką o wzorze klasycznym albo okrągłym. Wyciskamy białka zaczynając od brzegu tworząc okręgi i kończąc na środku formy. Gdy cały spód będzie już pokryty pianą następnie wyciskamy niewielkie rozetki wokół formy. Chodzi o to, żeby brzeg tarty był wyższy. Wkładamy do piekarnika i zmniejszamy temp. do 140*C pieczemy 80 minut. Pamiętajmy też o tym żeby w trakcie całego pieczenia ze trzy razy otworzyć piekarnik. Po to żeby wypuścić parę. Studzimy przy leciutko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Ubijamy śmietanę kremówkę, dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Laskę wanilii przecinamy na pół, wydrążamy ziarenka i dokładamy je do masy, mieszamy. Nadzienie przekładamy do środka wcześniej przygotowanej bezy. Przyozdabiamy świeżymi owocami.
* Wiecie w jak łatwy sposób można sprawdzić czy piana na bezę jest już gotowa? Wystarczy ją przeciąć nożem. Jeśli bez problemu ją przetniemy a miejsce przecięcia się nie zejdzie piana jest już gotowa.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/07/tarta-pavlova.html