Wykonanie
Do romantycznej kolacji musi być romantyczny deser….
Beza z kremem
waniliowym i
owocami idealni się nadaje.
Składniki:
Beza:
białka jajek z 5 jaj250 g drobnego,
białego cukru1 łyżeczka
białego octu winnego1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejKrem:250 g
serka mascarpone250 ml
śmietanki kremówki do ubijania (36%) bardzo zimnej, długo schładzanej1
laska wanilii3 łyżki
cukru pudruOwoce*:garść świeżych
malingarść
borówek amerykańskich1
kiwi* Można użyć praktycznie dowolnych, ulubionych
owoców sezonowych, doskonale będą pasowały
truskawki albo np.
porzeczki.Przygotowanie:
Beza:Piekarnik nagrzać do 120 stopni (bez termoobiegu).W dużej misce ubić dokładnie
białka. Następnie dodawać stopniowo
cukier (po 1-2 łyżki) i nadal dokładnie ubijać. Za każdym razem
cukier musi być dokładnie wmieszany w
białka. Masa powinna być bardzo dokładnie ubita, nie można jej przebić, więc należy ją ubijać dość długo. Kiedy już wmieszamy cały
cukier dodajemy
ocet i
mąkę i jeszcze ubijamy ok 2 minut, aż masa będzie zupełnie jednolita, sztywna i błyszcząca.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (najlepiej przygotować dwie blaszki, albo jedną dużą). Na papier wykładamy połowę
białkowo-cukrowej masy i delikatnie rozprowadzamy (możemy rozprowadzić w okrąg lub w jakiś prosty kształt np. serduszko, na papierze można wcześniej narysować kształt jaki chcemy, żeby później łatwiej było wyłożyć masę). Grubość wyłożonej masy powinna być ok 2 cm, więc nie należy jej za bardzo rozprowadzać ani wygładzać z wierzchu. To samo robimy z drugą częścią masy.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 30 minut w 120 stopniach, następnie skręcamy piekarnik do 100 stopni i „suszymy”
bezę ok 3 godzin. Następnie wyłączamy piekarnik i pozwalamy
bezie ostygnąć w środku piekarnika.Krem:Do miski wkładamy
serek mascarpone.
Laskę wanilii przecinamy na pół i przejeżdżamy po niej tępą częścią noża usuwając dokładnie wszystkie nasionka. Dodajemy je do
serka. Wszystko ubijamy przez ok 1-2 minuty, aż będzie puszyste. Dolewamy
śmietankę i dosypujemy
cukier i dalej ubijamy, aż masa będzie dosyć gęsta i jednolita. Uwaga! Masę można przebić, więc od razu kiedy
śmietana będzie ubita i połączona z
serkiem przestajemy miksować.Składanie:Obieramy i kroimy
kiwi w plasterki. Myjemy i przygotowujemy inne
owoce.
Bezę wyjmujemy z piekarnika i ostrożnie zdejmujemy z blaszki (jest bardzo krucha, ale jeśli się ułamie, nie należy się przejmować – w końcu jest krem, który może ją skleić ;)). Wykładamy na talerz (paterę). Rozsmarowujemy na niej 1/2 kremu i przykrywamy drugą
bezą. Na wierzchu kładziemy pozostały krem oraz układamy
owoce. Gotowa do jedzenia natychmiast. Jest naprawdę pyszna.