Wykonanie
(inspiracja - Kwestia Smaku)8
białek2 szklanki
białego cukru (440g)1 łyżeczka
kakao1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
białego octu winnego60g
czekolady 70% , posiekanej1 łyżka
kakaoPerfekcyjnie oddzielone
białka od
żółtek ubić na idealnie sztywną pianę. Dodawać
cukier po 1-2 łyżkach. Po każdej porcji dokładnie zmiksować. Piana musi być gęstą, sztywna i błyszcząca. Dodać 1 łyżeczkę (!)
kakao i ponownie dokładnie zmiksować. Dodać
ocet i
mąkę oraz jeszcze raz dokładnie ubić. Do piany dodać
czekoladę i
kakao. Delikatnie wymieszać wykonując kilka ruchów.Na 2 blaszkach wyłożyć papier do pieczenia i narysować na każdej z nich okrąg, około 22 cm. Położyć na nie pianę z
białek. Delikatnie uformować. Wstawić do nagrzanego do 120 stopni piekarnika na 30 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 100 stopni i piec dalej przez 2 godziny i 50 minut. W razie potrzeby
bezę możemy potrzymać kilka minut dłużej w wyłączonym piekarniku.Krem250 g
serka mascarpone300 ml
śmietanki 30%2 łyżki
cukru pudruziarenka z 1/2
laski wanilii+kilka łyżek frużeliny porzeczkowej
Śmietankę ubić na sztywną masę. Dodać
mascarpone i zmiksować. Dodać
cukier puder oraz
wanilię i ponownie zmiksować.Przed podaniem na jedną
bezę wyłożyć cały krem. Polać frużeliną. Przykryć drugim blatem
bezy.Smacznego!