ßßß Cookit - przepis na Beza czekoladowa

Beza czekoladowa

nazwa

Wykonanie

(inspiracja - Kwestia Smaku)
8 białek
2 szklanki białego cukru (440g)
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego
60g czekolady 70% , posiekanej
1 łyżka kakao
Perfekcyjnie oddzielone białka od żółtek ubić na idealnie sztywną pianę. Dodawać cukier po 1-2 łyżkach. Po każdej porcji dokładnie zmiksować. Piana musi być gęstą, sztywna i błyszcząca. Dodać 1 łyżeczkę (!) kakao i ponownie dokładnie zmiksować. Dodać ocet i mąkę oraz jeszcze raz dokładnie ubić. Do piany dodać czekoladę i kakao. Delikatnie wymieszać wykonując kilka ruchów.
Na 2 blaszkach wyłożyć papier do pieczenia i narysować na każdej z nich okrąg, około 22 cm. Położyć na nie pianę z białek. Delikatnie uformować. Wstawić do nagrzanego do 120 stopni piekarnika na 30 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 100 stopni i piec dalej przez 2 godziny i 50 minut. W razie potrzeby bezę możemy potrzymać kilka minut dłużej w wyłączonym piekarniku.
Krem
250 g serka mascarpone
300 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
ziarenka z 1/2 laski wanilii
+kilka łyżek frużeliny porzeczkowej
Śmietankę ubić na sztywną masę. Dodać mascarpone i zmiksować. Dodać cukier puder oraz wanilię i ponownie zmiksować.
Przed podaniem na jedną bezę wyłożyć cały krem. Polać frużeliną. Przykryć drugim blatem bezy.
Smacznego!
Źródło:http://enunplato.blogspot.com/2013/12/czekoladowy-tort-bezowy-z-kremem-oraz.html