ßßß Cookit - przepis na pavlova z kiwi

pavlova z kiwi

nazwa

Wykonanie

Uwaga! Powraca jej wspaniałość beza! Cudowna i pyszna jak zawsze. Przy tym dostojna oraz elegancka. Zapowiadająca wiosenną aurę. Jak zwykle krucha na zewnątrz i delikatna w środku. Słodycz tym razem przełamana wyraźnym i energetyzującym smakiem kiwi, otulona kremem na bazie mascarpone. Nic dodać nic ująć.
beza:
240 g cukru
4 białka jaj
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego
Białka ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier (po 1 łyżce). Miksować jeszcze przez kilka minut aż masa będzie gładka i lśniąca, wtedy dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny. Dokładnie połączyć. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, odrysować okrąg o dowolnej średnicy. Masę z białek wyłożyć na narysowany kształt i przy pomocy szerokiej szpatułki utworzyć bezowe gniazdo. Całość wstawić do piekarnika i suszyć w 80ºC przez 2-2,5 godziny. Bezę studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika (włożyć drewnianą łyżkę).
krem:
200 ml kremówki 36%
150 g mascarpone
sok z 1/2 limonki
4 łyżki cukru pudru
2-3 owoce kiwi
Kremówkę ubić na sztywno. Dodać mascarpone i cukier puder. Dokładnie wymieszać. Na koniec wycisnąć sok z limonki i połączyć. Krem wyłożyć na wystudzoną bezę i udekorować plastrami kiwi.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2015/02/pavlova-z-kiwi.html