Wykonanie
Ciasto zostało już skonsumowane i mam nadzieję, że smakowało solenizantowi ;)Bardzo lubię
bezy. Bardzo lubię ciasta
bezowe. A ze
śmietaną,
owocami i karmelem, to już moim zdaniem niebo w gębie :)
Składniki (na 3 blaty):7
białek z dużych
jajek1/4 łyżeczki
soli400 g
cukru pudru1 łyżka
mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczka
octu winnego1/2 łyżeczka
soku z cytrynyKrem:300 g
śmietany kremówki (30 lub 36%)4 łyżki
cukru pudru250 g
serka mascarponeDodatkowo:ulubione
owoce10
krówek2 łyżki
śmietany kremówkiPiekarnik rozgrzać do 120 stopni, bez termoobiegu.Blaszki do pieczenia wyłożyć papierem i narysować na nich 3
okręgi o średnicy 20 - 22 stopni.
Białka wbić do miski - trzeba bardzo uważać, aby przy rozbijaniu
jajek do miski nie wpadło ani trochę
żółtka - jeśli tak się stanie -
beza może nie wyjść. Do
białek dodać
sól i dodając po łyżeczce
cukru pudru - cały czas miksować.
Beza to wymagające i kapryśne ciasto, trzeba bardzo dokładnie i długo ubijać
białka, a jako, ze
bezy nie da się przebić, to czasem lepiej ubijać dłużej niż mogłoby się wydawać. Na koniec dodać
sok z cytryny i
ocet winny oraz łyżkę
mąki ziemniaczanej i miksować jeszcze około 5 minut. Ubitą
bezę wyłożyć na papier z wyrysowanymi okręgami.Piec przez 30 minut w temperaturze 120 stopni, po czym zmniejszyć temperaturę do 90-100 stopni i w takiej temperaturze piec (w zasadzie suszyć)
bezę przez 2,5 godziny.Wyjąć z piekarnika i wysuszyć.
Bezy można spokojnie przygotować na dzień przed robieniem ciasta - nie powinno się z nimi nic stać.Masa:
Śmietanę ubić z
cukrem pudrem. Jako, że
beza sama w sobie jest słodka - nie warto dodawać więcej
cukru. Jak
śmietana będzie dobrze ubita - wmieszać do niej łyżką
mascarpone.Na każdą
bezę układamy masę i posypujemy ulubionymi
owocami. Ja swoją
bezę podlałam na koniec masą
krówkową. Jako, że gotowanie puszki
mleka skondensowanego dla paru łyżek wydało mi się bez sensu - do kuchenki mikrofalowej włożyłam parę
krówek z 2 łyżkami kremówki i włączyłam promienie na 3 minuty. Po wyjęciu dokładnie wymieszałam i zostawiłam do przestygnięcia. Polewa powstała więc szybko i sprawnie :)Smacznego :)Koniecznie zajrzyjcie na Ewa Kuchennie na facebooku! :)