ßßß Cookit - przepis na Krem

Krem

nazwa

Wykonanie

Do pieczenia bezy zabierałam się od jakiegoś czasu, ale brakowało mi motywacji. Tort niespodzianka z okazji urodzin mojej Mamy miał być biszkoptowy z migdałową śmietaną, ale zobaczyłam na Moich Wypiekach torty bezowe i wiedziałam, że to jest to :)
Tort jest pyszny, krem kawowy przełamuje słodycz bezy. O dziwo, krojenie też nie jest problematyczne. Solenizantce (znanemu łasuchowi- mogę sobie pożartować, bo Mama tutaj zagląda :) bardzo smakowało, a to najważniejsze. Do przepisu na bezę na pewno będę wracać. Teraz chodzi mi po głowie Pavlova i może jakaś beza z owocowym mascarpone....
SKŁADNIKI:
Beza
6 białek z dużych jajek
250 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem
250 g mascarpone
250 - 300 g śmietany kremówki do ubijania
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki amaretto
3 łyżki cukru pudru
dowolne owoce do dekoracji
Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier puder, dalej ubijając na wolnych obrotach. Dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Wymieszać. Na papierze do pieczenia zaznaczyć trzy okręgi o średnicy 20 cm (najlepiej odrysować talerzyk czy miseczkę). Wyłożyć bezę na narysowane koła. Piec w temperaturze 130 C ( u mnie termoobieg) około godziny. Studzić bezy w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami (najlepiej przez noc).
Kawę rozpuścić w 1- 2 łyżkach gorącej wody, wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wmieszać mascarpone i cukier puder. Dodać kawę i amaretto.
Blaty bezowe przełożyć kremem, udekorować owocami. Tort należy przygotowywać tuż przed podaniem, a przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO :)
Źródło:http://ciachomania.blogspot.com/2013/04/tort-bezowy-z-kremem-kawowym.html