Wykonanie
Składniki:2 duże
piersi z kurczaka800 g
ziemniaków500 g
brokułów5 średniej wielkości
marchewki150 g
sera topionego w plasterkach ze
szczypiorkiem250 ml
mleka2 łyżki
masła2 łyżki
mąki pszennejbulion do gotowania
marchewki i
brokułasól,
pieprz,
gałka muszkatołowa,
przyprawa kebab-gyros
olej do smażenia
Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki, posypujemy
przyprawą kebab-gyros i smażymy.
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu obieramy i kroimy w plasterki 2-3 mm.
Marchewkę obieramy i kroimy w skośne plasterki, a
brokuł dzielimy na małe różyczki. Do gotującego się
bulionu wkładamy
marchewkę i gotujemy około 5 minut, następnie dodajemy
brokuł i gotujemy jeszcze 4 minuty. Warzywa odsączamy na sicie. Na patelni rozpuszczamy
masło, wsypujemy
mąkę i robimy zasmażkę. Cały czas mieszając wlewamy cienkim strumykiem
mleko i około 1/2 szklanki
bulionu, w którym gotowały się warzywa. Sos nie powinien być za gęsty, w razie czego można jeszcze dolać
bulionu. Do sosu dodajemy 1/2 paczki drobno pokrojonego
sera. Chwilę jeszcze mieszamy do częściowego rozpuszczenia
sera. Doprawiamy
solą,
pieprzem i gałka muszkatołową. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy
mięso,
ziemniaki, warzywa, sos i na koniec pokrojony
ser. Zapiekamy 25 minut w 200*C.* Zamiast
sera topionego możemy wykorzystać
ser pleśniowy.