Składniki6 porcji, 328 kcal1 łyżka oliwy extra vergine1 por1 łyżeczka masła1 pojedyncza pierś kurczaka3 ziemniaki225 g (1/2 opakowania) marchewki z groszkiem1,5 litra bulionu, wywaru lub rosołu750 ml mleka100 g gęstej śmietany 18%szczypiorekPrzygotowanieW garnku na oliwie poddusić pokrojonego pora. Dodać masło oraz pokrojoną w kosteczkę pierś kurczaka. Smażyć przez ok. 5 - 7 minut co chwilę mieszając.Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i smażyć jeszcze przez ok. 3 - 4 minuty. Doprawić solą i pieprzem, dodać marchewkę z groszkiem (bez rozmrażania), smażyć przez 2 - 3 minuty.Wlać gorący bulion, zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 20 minut do miękkości ziemniaków. Odstawić z ognia, dodać mleko, wymieszać.Do śmietany dodać kilka łyżek wywaru z zupy ciągle mieszając. Przelać do garnka z zupą i wymieszać. Dodać szczypiorek i w razie potrzeby delikatnie podgrzać.