Wykonanie
Składniki3 porcje2/3 szklanki ugotowanego i obranego
bobu1/2 kg
młodych ziemniaków2 łyżki
oliwy extra vergine1 łyżka
masła2 ząbki
czosnku1 litr
bulionu jarzynowego lub drobiowego4 łyżki posiekanego
koperku3 łyżki posiekanego
szczypiorku100 g
śmietany 18% lub 12%
ser fetaPrzygotowaniePrzygotować
bób: ugotować w osolonej wodzie i obrać, odmierzyć potrzebną ilość.
Ziemniaki oskrobać, opłukać i pokroić na plasterki. W garnku z grubym dnem podgrzać
oliwę z
masłem, włożyć
ziemniaki i obsmażać przez około 5 minut tak aby miejscami się zrumieniły. Dodać obrany i przepołowiony
czosnek i smażyć razem przez ok. 2 minuty.Wlać gorący
bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować zupę pod przykryciem przez około 10 - 15 minut do czasu aż
ziemniaki będą miękkie. Dodać ugotowany
bób gotować jeszcze przez ok. 1 - 2 minuty. Dodać 3 łyżki posiekanego
koperku i
szczypiorek, odstawić z ognia.
Śmietanę umieścić w kubeczku i rozcieńczyć kilkoma łyżkami letniej
wody, następnie dodawać po łyżce
wywar z zupy za każdym razem mieszając, dodać tak około 10 łyżek
wywaru, dopiero taką zahartowaną
śmietanę możemy dodać do garnka z zupą. Podawać z pokruszoną
fetą i resztą
koperku.WskazówkiW wersji wegańskiej używamy
śmietanki sojowej, owsianej lub ryżowej, zamiast
masła dajemy więcej
oliwy i pomijamy
fetę.