Wykonanie
Młode ziemniaki w naszym rodzinnym domu zawsze były podawane w sosie
koperkowo -
śmietanowym. Ale tylko te pierwsze, słodkawe z odchodzącą skórką. Robiło się ich dużo więcej niż obiad przewidywał, a to z prostego powodu, że jeszcze lepsze są do podjadania na zimno. Pamiętam kuchnię u mojej babci,
potem u mojej mamy, posprzątaną po obiedzie, a na miseczce reszta niezjedzonych
ziemniaków...Każdy znalazł pretekst, żeby wdepnąć tam na chwilę:-) Do wieczora znikało dosłownie wszystko. I to jest właśnie na przypomnienie:-)Składniki:
1 kg
młodych ziemniaków,pęczek
koperku,pół pęczka
szczypiorku,125ml
śmietany 18%,1łyżeczka
masła,
sól.Przygotowanie:
Ziemniaki oskrobać i ugotować. Na
maśle podsmażyć posiekany
szczypiorek, posolić. Gdy zmięknie dodać
śmietanę. Chwilę poddusić i na sam koniec wsypać posiekany
koperek. Zalać sosem
ziemniaki w garnku i odstawić chwilę przykryte, aby przeszły smakiem. U nas akurat do tego był podany
kalafior i
sadzone jajko.
Dodane do akcji: