Wykonanie
Cześć =)
Ziemniaki są w mojej kuchni standardowym dodatkiem do obiadu, ale także występują jako potrawy samodzielne. Lubię je w przeróżnej formie. Tym razem przedstawiam je w wersji klasycznej - z
masłem i
koperkiem.Pomimo, że jesień zbliża się do nas szybkim krokiem (zebrałem już pierwsze w tym roku
kasztany: pierwsze tegoroczne
kasztany), to warto wrócić na chwilę do
młodych ziemniaków.
Młode ziemniaki i
ziemniaki w ogóle, kojarzą mi się przede wszystkim z prababcią Wincią, która zawsze pomagała babci Trudzi w przygotowywaniu obiadów - obierając i krojąc
ziemniaki, a następnie przekładając je do dużej miski z
wodą.Bardzo często robiliśmy to wspólnie, przy użyciu noża, który jest zaprezentowany na zdjęciach poniżej.
Młode ziemniaki z
masłem i
koperkiem, to wspaniała i smaczna potrawa, która jest idealna w letnie dni, ale także w jesienne popołudnia.Zachęcam do samodzielnego zrobienia takich
ziemniaków, ponieważ naprawdę warto =)
Potrzebne będą:- 1 kg
młodych ziemniaków-
sól- pęczek
koperku- 1/3 kostki
masła-
szczypior (opcjonalnie)Sposób wykonania:1)
Ziemniaki dokładnie umyć (opcjonalnie obrać) i włożyć do garnka.2) Zalać
wodą, dodać
sól (łyżeczka na litr)3) Gotować do miękkości, po zawrzeniu około 25 minut.4) Ugotowane
ziemniaki odcedzić, dodać
masło i posiekany
koperek ze
szczypiorem, wymieszać ze sobą i przełożyć na talerz.Gotowe!
Takie
ziemniaki świetnie smakują z
maślanką i
jajkiem sadzonym.
Smacznego =)