Składniki3 porcje1 łyżka oliwy extra vergine1 łyżka masła1/2 kg ziemniaków1 i 1/2 litra rosołu lub bulionu drobiowego/jarzynowegogarść zielonej fasolki szparagowej180 g śmietany 18% (gęstej, z kubka)3 łyżki posiekanego szczypiorku lub koperkuok 50 g łososia wędzonego lub sera fetaPrzygotowanieW garnku z grubym dnem podgrzać oliwę z masłem, dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i obsmażać je przez około 5 minut co chwilę mieszając.Wlać gorący rosół lub bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 20 minut pod przykryciem. Fasolkę przyciąć na końcach, pokroić na kawałki i dodać do zupy, gotować przez ok. 15 minut pod uchyloną pokrywą. Na koniec ziemniaki mają zacząć się rozpadać.Śmietanę umieścić w kubku i rozcieńczyć kilkoma łyżkami zupy (aby ją zahartować), stopniowo dodawać do reszty zupy w garnku jednocześnie energicznie mieszając.Posypać szczypiorkiem lub koperkiem. Podawać z łososiem wędzonym lub pokruszoną fetą.