ßßß
Zupa genialna w swojej prostocie. Na pewno zasmakuje wszystkim wielbicielom kremów. Świetnie smakuje z grzankami, serem feta czy wędzonym łososiem. By uzyskać nieco ładniejszy kolor minutę przed miksowaniem dorzuciłem do niej małą garść liści szpinaku baby. Można oczywiście pominąć tę czynność. Zapraszam! :)Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go znajomym! :)Ilość: dla 3-4 osóbPoziom trudności: średniCzas wykonywania: ok 30 minutSkładniki:- 1 bardzo duży por lub 2 mniejsze- 3-4 ziemniaki- 1 cebula- 1-2 ząbki czosnku- ok. 800-1000 ml bulionu- 1/2 szklanki śmietanki 30%- sól morska- pieprz- świeża pietruszka, koperek lub szczypiorek- oliwa- łyżka masłaDo podania (ewentualnie)- grzanki, feta, kwaśna śmietana lub wędzony łosośWykonanie:Cebulę obieramy i siekamy w kostkę. Podsmażamy na oliwie z łyżką masła. Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, pokrojonego w plasterki pora i w kostkę ziemniaki. Smażymy razem przez około 5-7 minut. Dolewamy bulion i pod przykryciem zupę gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy zahartowaną słodką śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie miksujemy. Podajemy z ulubionymi dodatkami.Smacznego! ;)