ßßß Cookit - przepis na Zupa ze szpinakiem i wędzonym dorszem

Zupa ze szpinakiem i wędzonym dorszem

nazwa

Wykonanie

Na zaprzyjaźnionym blogu u Moniki znalazłam ostatnio przepis na zupę z dodatkiem (sporym!) wędzonego łupacza.
Robiłam kiedyś wg przepisu Moniki zapiekankę makaronową z wędzoną rybą i bardzo mi smakowała, więc i teraz długo nie myślałam (a właściwie to wcale;) nad decyzją, że zrobię taką zupę.
O łupaczu nikt nie słyszał nawet w sklepach typowo rybnych, więc postawiłam na dorsza, bo lubię:)
Nie miałam też czerwonego ziemniaka, więc był normalny i mało brakowało, a zamiast pora byłaby cebula, ale wiem, że to jednak różnica, więc mając już piękną wiązkę szpinaku i świeżo uwędzonego dorsza na kuchennym blacie pobiegłam po pora:)
Składniki na 2 talerze:
średniej wielkości wędzony dorsz - w oryginale łupacz
średni por
ziemniak spory
2 garści świeżego szpinaku - nie mam pojęcia w jakich miarach podać ilość, więc podaję za autorką, a dałam na oko:)
1/2 szklanki mleka - może być śmietana
ok. 1 litr bulionu
łyżka masła lub oliwy/oleju
przyprawy: lubczyk, sól, pieprz
Najpierw ugotowałam bulion warzywny, czyli na wrzątek wrzuciłam kawałek marchewki, pietruszkę, kawałek włoskiej kapusty, 1/2 selera, 1/2 kalarepki i 1/2 czerwonej papryki. Gotowałam do miękkości warzyw, po czym bulion odcedziłam i wykorzystałam do zupy, a warzywa wrzuciłam w porze kolacyjnej na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy i przyrządziłam podobnie jak kalafior i fasolkę w przepisie z kurkumą .
Zjadłam z grzanką ciemnego chleba i bardzo mi smakowało:)
Wracając do zupy: gdy bulion był już gotowy pokroiłam pora i przesmażyłam na maśle, po chwili dodałam pokrojonego w kostkę ziemniaka, chwilę pomieszałam i zalałam bulionem i mlekiem. Gotowałam ok. 1/2 godziny, do miękkości ziemniaka; w międzyczasie doprawiłam solą, pieprzem (sporo dałam) i lubczykiem.
Na koniec dorzuciłam rybę w kawałkach, chwilkę pogotowałam ( 2 minuty?), a dodając pokrojony szpinak zdjęłam z gazu.
Nie mam pojęcia jaki smak nadaje tej zupie łupacz, ale dorsz nadał bardzo dobry.
Jeszcze mam jedną porcję na jutro!:)
"To, co jest naturalne jest też łatwe do zdobycia, a to, co urojone z trudem trzeba zdobywać"
Epikur
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2012/09/zupa-ze-szpinakiem-i-wedzonym-dorszem.html