Wykonanie
Składniki:- 200g
makaronu- 1 podwójny
filet z kurczaka- 1
brokuł- 1 łyżka
mąki pszennej- 1 łyżka
masła- 1/2 szklanki startego
żółtego sera- 1
serek topiony śmietankowy- 3/4 szklanki
mleka- 1/2 szklanki słodkiej
śmietany 18%-
sól i
pieprz-
olej do smażeniaSposób przygotowania:1.
Brokuły gotujemy w osolonej wodzie, następnie odsączamy.
Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.2.
Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy
solą,
pieprzem, smażymy na rozgrzanym
oleju. Gotowego przekładamy do miski.3. Na patelni rozpuszczamy
masło, wsypujemy
mąkę, chwilę smażymy, wlewamy
mleko,
śmietanę, dodajemy
sery i mieszamy, aż powstanie jednolita konsystencja (jeśli sos będzie zbyt gęsty można dolać trochę
mleka). Przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem, wrzucamy podsmażone
mięso,
brokuły i chwilę gotujemy. Gotowy sos mieszamy z wcześniej ugotowanym
makaronem.