Wykonanie
Ziemniaki sprowadzono do Irlandii ze Stanów Zjednoczonych około roku 1590. Ponieważ nie wymagają żyznej gleby, rośliny te szybko się przyjęły, stając się głównym pożywieniem zarówno ludzi, jak i zwierząt domowych. Kuchnia irlandzka obfituje w potrawy z
ziemniaków. Jedną z nich jest Champ - tłuczone
ziemniaki ze
szczypiorkiem. Tradycyjnie podawano je w dużej misie. Pośrodku
ziemniaków robiono "studnię", do której nalewano rozpuszczone
masło. Każdy z biesiadników nabierał na łyżkę porcję
ziemniaków z
boku, która następnie maczał w
maśle. Oczywiście, wówczas
ziemniaki te stanowiły jedyny posiłek. Dziś możemy je podać jako dodatek do dowolnego obiadu. Przepis z książki "Real Irish Cookery" Mary Caherty.
ziemniaki (ilość dla 2 osób)1 pęczek
szczypiorkuok. 100 ml
mlekaok. 50 g
masłasól do smakuObrane i umyte
ziemniaki gotujemy do całkowitej miękkości w osolonej widzie. Ugotowane
ziemniaki ubijamy za pomocą tłuczka z
masłem i
mlekiem, dodajemy drobno posiekany
szczypiorek i
sól do smaku. Mieszamy. Podajemy gorące.