ßßß Cookit - przepis na Champ - tłuczone ziemniaki po irlandzku ze szczypiorkiem

Champ - tłuczone ziemniaki po irlandzku ze szczypiorkiem

nazwa

Wykonanie

Ziemniaki sprowadzono do Irlandii ze Stanów Zjednoczonych około roku 1590. Ponieważ nie wymagają żyznej gleby, rośliny te szybko się przyjęły, stając się głównym pożywieniem zarówno ludzi, jak i zwierząt domowych. Kuchnia irlandzka obfituje w potrawy z ziemniaków. Jedną z nich jest Champ - tłuczone ziemniaki ze szczypiorkiem. Tradycyjnie podawano je w dużej misie. Pośrodku ziemniaków robiono "studnię", do której nalewano rozpuszczone masło. Każdy z biesiadników nabierał na łyżkę porcję ziemniaków z boku, która następnie maczał w maśle. Oczywiście, wówczas ziemniaki te stanowiły jedyny posiłek. Dziś możemy je podać jako dodatek do dowolnego obiadu. Przepis z książki "Real Irish Cookery" Mary Caherty.
ziemniaki (ilość dla 2 osób)
1 pęczek szczypiorku
ok. 100 ml mleka
ok. 50 g masła
sól do smaku
Obrane i umyte ziemniaki gotujemy do całkowitej miękkości w osolonej widzie. Ugotowane ziemniaki ubijamy za pomocą tłuczka z masłem i mlekiem, dodajemy drobno posiekany szczypiorek i sól do smaku. Mieszamy. Podajemy gorące.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2014/03/Champ-tluczone-ziemniaki-po-irlandzku-ze.html