ßßß Cookit - przepis na Kluski śląskie

Kluski śląskie

nazwa

Wykonanie

Chyba najpopularniejsze z klusek, szczególnie na terenie Górnego Śląska.
Przepisów na nie jest wiele.
My skorzystaliśmy z podpowiedzi Joli i ta wersja najbardziej nam odpowiada.
Kluseczki są bardzo delikatne i zawsze się udają.
Składniki:
-1 kg ugotowanych ziemniaków
-ok. 1 i 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
-2/3 szklanki mleka
-łyżka masła
-sól
Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę.
Do ziemniaków dodajemy szklankę mąki ziemniaczanej i wstępnie wyrabiamy ciasto.
Mleko zagotowujemy i dodajemy łyżkę masła.
Wlewamy do masy ziemniaczanej i wyrabiamy.
Stopniowo dosypujemy pozostałą mąkę i wyrabiamy do powstania jednolitego,
gładkiego ciasta.
W dłoniach formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
W każdej kulce robimy wgłębienie.
Kluski wkładamy do garnka z wrzącą, osoloną wodą z odrobiną oleju.
Kiedy wypłyną na powierzchnię zbieramy łyżką cedzakową.
Kluski mogą być dodatkiem do wielu dań mięsnych.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2015/01/kluski-slaskie.html