Wykonanie
Chyba najpopularniejsze z klusek, szczególnie na terenie Górnego Śląska.Przepisów na nie jest wiele.My skorzystaliśmy z podpowiedzi Joli i ta wersja najbardziej nam odpowiada.Kluseczki są bardzo delikatne i zawsze się udają.
Składniki:-1 kg ugotowanych
ziemniaków-ok. 1 i 2/3 szklanki
mąki ziemniaczanej-2/3 szklanki
mleka-łyżka
masła-
sólUgotowane
ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę.
Do
ziemniaków dodajemy szklankę
mąki ziemniaczanej i wstępnie wyrabiamy ciasto.
Mleko zagotowujemy i dodajemy łyżkę
masła.
Wlewamy do masy ziemniaczanej i wyrabiamy.
Stopniowo dosypujemy pozostałą
mąkę i wyrabiamy do powstania jednolitego,gładkiego ciasta.
W dłoniach formujemy kulki wielkości
orzecha włoskiego.
W każdej kulce robimy wgłębienie.
Kluski wkładamy do garnka z wrzącą, osoloną
wodą z odrobiną
oleju.Kiedy wypłyną na powierzchnię zbieramy łyżką cedzakową.
Kluski mogą być dodatkiem do wielu dań
mięsnych.
Smacznego!