ßßß Cookit - przepis na Mazurek orzechowy

Mazurek orzechowy

nazwa

Wykonanie

Mazurków nigdy dość :D Ostatnio pisałam, że kajmakowy jest rewelacyjny, czekoladowy super no ale ten z orzechami też jest pyszny! No i sama już nie wiem, który jest lepszy i który najbardziej mi smakuje? Wszystkie są rewelacyjne! Jedyny minus mazurka orzechowego jest taki, że musimy poszukać chętnego pomocnika do łupania orzechów :D
Składniki:
Ciasto:
200 g mąki krupczatki
100 g masła
100 g cukru
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
Nadzienie:
150 g cukru pudru
120 g masła
120 g mąki pszennej
250 g mielonych orzechów włoskich
3 żółtka
Piana:
3 białka
5 łyżek cukru
szczypta soli
Bakalie do dekoracji
Foremka 23x33 cm
Z podanych składników zagnieść ciasto.Wylepić dno prostokątnej formy. Piekarnik nagrzać do 200 *C i piec ciasto 10 minut.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka, mąkę, orzechy i wszystko razem połączyć. Masę rozsmarować na podpieczonym spodzie.
Białka ubić z solą, dodać cukier i cały czas ubijać do jego rozpuszczenia. Białka wyłożyć na masę orzechową, równomiernie rozsmarować. Temperaturę piekarnika obniżyć do 160*C włożyć ciasto i piec na złoty kolor około 20- 30 minut. Po przestudzeniu dowolnie udekorować.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/03/mazurek-orzechowy.html