ßßß Cookit - przepis na Mazurek z bezą i orzechami

Mazurek z bezą i orzechami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 1,5 kilogramów
masło 200 gramów
cukier puder 6 łyżek stołowych
żółtka (ugotowane)3 sztuk
powidła śliwkowe 200 gramów
białka 5 sztuk
sól 1 szczypta
cukier 1 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
orzechy włoskie 100 gramów
Wykonanie:
Ciasto: przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać cukier puder oraz przetarte przez sitko żółtka i zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki.
Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm i przełożyć na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę. Brzegi ciasta podnieć na wysokość ok. 3 cm. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach, na złoty kolor. Ciepły spód posmarować powidłami.
Beza: ubić białka ze szczypta soli na sztywna pianę, dodając stopniowo cukier oraz cukier waniliowy i ubijać, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Rozsmarować pianę na warstwie powideł i posypać posiekanymi orzechami. Wstawić do niezbyt gorącego piekarnika (ok. 80 stopni) z uchylonymi drzwiami i piec, aż piana się zrumieni.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11963/Mazurek-z-beza-i-orzechami