Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 1,5 kilogramów
masło 200 gramów
cukier puder 6 łyżek stołowych
żółtka (ugotowane)3 sztuk
powidła śliwkowe 200 gramów
białka 5 sztuk
sól 1 szczypta
cukier 1 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
orzechy włoskie 100 gramówWykonanie:Ciasto: przesianą
mąkę posiekać z
masłem, dodać
cukier puder oraz przetarte przez sitko
żółtka i zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki.Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm i przełożyć na posmarowaną tłuszczem i posypaną
mąką blachę. Brzegi ciasta podnieć na wysokość ok. 3 cm. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach, na złoty kolor. Ciepły spód posmarować powidłami.
Beza: ubić
białka ze szczypta
soli na sztywna pianę, dodając stopniowo
cukier oraz
cukier waniliowy i ubijać, aż do całkowitego rozpuszczenia
cukru. Rozsmarować pianę na warstwie powideł i posypać posiekanymi
orzechami. Wstawić do niezbyt gorącego piekarnika (ok. 80 stopni) z uchylonymi drzwiami i piec, aż piana się zrumieni.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: