Wykonanie
Z wiosną nie sposób skojarzyć
rabarbaru, który jak dla mnie ma zupełnie niepowtarzalny smak. Ciasto które Wam dziś polecam to rozpływający się w ustach kruchy spód, lekko kwaskowaty
rabarbar i słodka bezowa pianka, połączenie bomba !
Składniki :Ciasto:200 g. miękkiego
masła1 szklanka
cukru pudru5
żółtek2,5 szklanki
mąki pszennejszczypta
soli2 łyżki
cukru waniliowegoRabarbar:ok. 1 kg
rabarbaru1/2 szklanki
cukru1 łyżka
cukru waniliowegoPianka waniliowa :6
białekszczypta
soli2 szklanki
cukru pudru1 łyżka pasty waniliowej lub 2 łyżki
cukru waniliowegoPrzygotowanie:Miękkie
masło ucieram z
cukrem pudrem i
waniliowym na gładką masę, dodaję po
żółtku, po czym stopniowo dodaję przesianą
mąkę z
solą i łyżką mieszam do połączenia składników. Schładzam ciasto przez godzinę w lodówce.
Rabarbar obieram z wierzchniej warstwy i kroję w kawałki 2-3 cm, przekładam do garnka, wsypuję oba
cukry i gotuję na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. pół godziny, aż zmięknie i zacznie się rozpadać. Studzę, odcedzam płyn.Dużą blachę wykładam papierem, przekładam na nią ciasto, nakłuwam widelcem i piekę w temperaturze 185 stopni ok.30 minut, aż się lekko zrumieni. Pokrywam ciasto masą z
rabarbaru.
Białka ubijam na sztywno z
solą, stopniowo dodaję
cukier, na końcu pastę
waniliową. Rozkładam na
masie z
rabarbaru,
łopatką robię ozdobne fale. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni C. na 25 minut, ostatnie 5 minut podwyższam temperaturę do 180 stopni.Przepis autorski.