ßßß Cookit - przepis na Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Z wiosną nie sposób skojarzyć rabarbaru, który jak dla mnie ma zupełnie niepowtarzalny smak. Ciasto które Wam dziś polecam to rozpływający się w ustach kruchy spód, lekko kwaskowaty rabarbar i słodka bezowa pianka, połączenie bomba !
Składniki :
Ciasto:
200 g. miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
5 żółtek
2,5 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
2 łyżki cukru waniliowego
Rabarbar:
ok. 1 kg rabarbaru
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
Pianka waniliowa :
6 białek
szczypta soli
2 szklanki cukru pudru
1 łyżka pasty waniliowej lub 2 łyżki cukru waniliowego
Przygotowanie:
Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem i waniliowym na gładką masę, dodaję po żółtku, po czym stopniowo dodaję przesianą mąkę z solą i łyżką mieszam do połączenia składników. Schładzam ciasto przez godzinę w lodówce.
Rabarbar obieram z wierzchniej warstwy i kroję w kawałki 2-3 cm, przekładam do garnka, wsypuję oba cukry i gotuję na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. pół godziny, aż zmięknie i zacznie się rozpadać. Studzę, odcedzam płyn.
Dużą blachę wykładam papierem, przekładam na nią ciasto, nakłuwam widelcem i piekę w temperaturze 185 stopni ok.30 minut, aż się lekko zrumieni. Pokrywam ciasto masą z rabarbaru.
Białka ubijam na sztywno z solą, stopniowo dodaję cukier, na końcu pastę waniliową. Rozkładam na masie z rabarbaru, łopatką robię ozdobne fale. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni C. na 25 minut, ostatnie 5 minut podwyższam temperaturę do 180 stopni.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/05/ciasto-z-rabarbarem.html