ßßß
Jedna z moich ulubionych przekąsek. Zamknięte w waflu piure ziemniaczane z grzybkami i ciągnącym się serem mozzarella. Po usmażeniu tworzy się chrupiąca otoczka a środek jest pyszny i mięciutki. Świetnie smakują z sosem czosnkowym albo podane z barszczykiem. Kurki możemy zastąpić pieczarkami, parówką, podsmażonym mięsem mielonym, papryką, kurczakiem, brokułem tym na co mamy ochotę :}Przygotowanie: 40 minut | Czas dodatkowy: studzenie i smażenieSkładniki:około 1 kg ziemniaków2-3 wafle andruty2 łyżki masłapół łyżeczki przyprawy do ziemniakówokoło 1/2 szklanki śmietanki 12%0,5 kg kurek pokrojonych i obgotowanychcebulajedna kulka mozzarelli2 jajkabułka tartasól, pieprz2 łyżeczki mąkiolej do smażeniaGotujemy ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. Cebulkę drobno kroimy, podsmażamy, dodajemy kurki, sól, pieprz i jeszcze chwile wszystko smażymy. Ziemniaki odcedzamy, dodajemy masło, przyprawę do ziemniaków i śmietankę, wszystko mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Na waflu rozkładamy równomiernie gorące piure ziemniaczane, nakładamy grzyby i startą na tarce mozzarellę, zwijamy tak jak roladę. Odstawiamy do wystygnięcia. Zimną roladę kroimy w plasterki, maczamy w rozkłóconych jajkach z dodatkiem mąki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na średnim ogniu.Najlepiej smakują podane na ciepło.