ßßß Cookit - przepis na Zrolowane ziemniaki nadziane kurkami

Zrolowane ziemniaki nadziane kurkami

nazwa

Wykonanie

Jedna z moich ulubionych przekąsek. Zamknięte w waflu piure ziemniaczane z grzybkami i ciągnącym się serem mozzarella. Po usmażeniu tworzy się chrupiąca otoczka a środek jest pyszny i mięciutki. Świetnie smakują z sosem czosnkowym albo podane z barszczykiem. Kurki możemy zastąpić pieczarkami, parówką, podsmażonym mięsem mielonym, papryką, kurczakiem, brokułem tym na co mamy ochotę :}
Przygotowanie: 40 minut | Czas dodatkowy: studzenie i smażenie
Składniki:
około 1 kg ziemniaków
2-3 wafle andruty
2 łyżki masła
pół łyżeczki przyprawy do ziemniaków
około 1/2 szklanki śmietanki 12%
0,5 kg kurek pokrojonych i obgotowanych
cebula
jedna kulka mozzarelli
2 jajka
bułka tarta
sól, pieprz
2 łyżeczki mąki
olej do smażenia
Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. Cebulkę drobno kroimy, podsmażamy, dodajemy kurki, sól, pieprz i jeszcze chwile wszystko smażymy. Ziemniaki odcedzamy, dodajemy masło, przyprawę do ziemniaków i śmietankę, wszystko mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Na waflu rozkładamy równomiernie gorące piure ziemniaczane, nakładamy grzyby i startą na tarce mozzarellę, zwijamy tak jak roladę. Odstawiamy do wystygnięcia. Zimną roladę kroimy w plasterki, maczamy w rozkłóconych jajkach z dodatkiem mąki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na średnim ogniu.
Najlepiej smakują podane na ciepło.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2012/09/zrolowane-ziemniaki-nadziane-kurkami.html