to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni polskiej.Fasola, pomidory, kiełbasa albo wędzony boczek i danie gotowe.Temu nieskomplikowanemu i jednogarnkowemu daniu smak nadają przyprawy.Każda z Was doprawia ją zapewne po swojemu.Podstawą jest czosnek, majeranek, tymianek i kminek.Taką dopieszczoną i domową fasolkę można przygotowaćod razu w większej ilości i zamrozić.Składniki:500g białej fasolki typu Piękny Jaś firmy KUPIEC6 szt.świeżych pomidorów (ewentualnie z puszki)1-2 łyżki koncentratu pomidorowego1 laska kiełbasy ( wybór rodzaju zostawiam każdemu wedle uznania)6 plasterków wędzonego boczku ( ja użyłam szynki wędzonej surowej)1 szt.większej cebuli2 ząbki czosnku2 liście laurowe8-10 ziarenek ziela angielskiegoświeże gałązki tymiankułyżeczka mielonego kminku1-2 łyżki majerankułyżeczka słodkiej paprykipół łyżeczki (ossstra!) wędzonej ostrej paprykipół łyżeczki cukrusól i pieprz do smakuoliwa do smażeniamąka do zasmażki ( ja nie robiłam)Fasolę namoczyłam na noc w zimnej wodzie.Na drugi dzień odlałam wodę w której moczyła się fasola.Zalałam świeżą i gotowałam do miękkości, dodając ziele angielskie i liście laurowe.Cebulę pokroiłam w kostkę.Zeszkliłam ją na oliwie, lekko soląc.Pokroiłam wędzonkę w kostkęi dodałam ją do cebuli.Kiełbasę również pokroiłam w kostkę.Można jak wolicie w plasterki.Starłam ząbki czosnku i posiekałam świeży tymianek.Dodałam zioła i przyprawy.Wymieszałam i smażyłam wszystko przez około 5 minut.W czasie gdy wszystko się smażyło i cudownie pachniało, sparzyłam pomidory i obrałam ze skóry.Pokroiłam je na mniejsze kawałki.Dodałam je do smażonej kiełbasy.Wymieszałam i smażyłam jeszcze przez 5 minut.Przełożyłam wszystko do garnka z fasolką.Dusiłam aż smaki się połączyły.Dodałam na koniec koncentrat pomidorowy.Można ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.Smacznego!