Wykonanie
Fasolkę w
sosie pomidorowym jada się w wielu krajach w różnych wersjach. W Anglii podaje się ją na przykład do słynnego English Breakfast.W Bretanii (region Francji) również mają swoją
fasolkę, więc nasza nazwa nie musi być przypadkowa. Polska wersja z
wędzonym mięskiem i
majerankiem, jest wyjątkowo smaczna.Podaję Wam przepis na bardzo szybką
Fasolkę po Bretońsku, bo bez moczenia i gotowania
fasoli. Jeśli pewnego ranka zachce Wam się na obiad zjeść
fasolkę, to nie musicie przekładać tego na kolejny dzień i moczyć
fasoli przez noc, tylko po prostu sięgnijcie po
fasolę z puszki. Koniecznie użyjcie jej razem z
wodą, w której jest, bo ma ona w sobie sporo smaku.Nie ma co ukrywać, że gotowe danie jest o wiele smaczniejsze po odstaniu, kiedy to
fasolka wchłonie smak z sosu, ale taka tylko co przygotowana też jest smaczna.Do przepisu oczywiście możecie użyć też takiej moczonej przez noc i ugotowanej
fasoli, danie wychodzi identyczne w smaku.
Składniki:200 g
wędzonego boczku2 pętka
kiełbasy; u mnie
myśliwska (około 150 g)3 puszki
białej fasoli2
cebule (200 g)3 duże łyżki
koncentratu pomidorowego (100 g)2
ziela angielskielistek laurowy2 łyżki
majerankupapryka słodkaszczypta
cukrupieprzsólBoczek i
kiełbasę pokrój w kostkę, a następnie podsmaż na patelni.
Do głębokiej patelni wlej
fasolę razem z
wodą, dodaj
ziele angielskie,
listek laurowy i podsmażone
mięso. Ustaw na średnim ogniu.
W międzyczasie na tłuszczu wytopionym z
boczku, zeszklij pokrojoną w kostkę
cebulę. Dodaj ją do
fasolki i duś wszystko przez 5 minut.
Dodaj
koncentrat pomidorowy i
przyprawy. Jeśli sos będzie zbyt rzadki możesz wyjąć trochę
fasoli i rozgnieść ją na papkę, a
potem dodać z powrotem na patelnię.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny