ßßß Cookit - przepis na Fasolka po Bretońsku

Fasolka po Bretońsku

nazwa

Wykonanie

Fasolkę w sosie pomidorowym jada się w wielu krajach w różnych wersjach. W Anglii podaje się ją na przykład do słynnego English Breakfast.
W Bretanii (region Francji) również mają swoją fasolkę, więc nasza nazwa nie musi być przypadkowa. Polska wersja z wędzonym mięskiem i majerankiem, jest wyjątkowo smaczna.
Podaję Wam przepis na bardzo szybką Fasolkę po Bretońsku, bo bez moczenia i gotowania fasoli. Jeśli pewnego ranka zachce Wam się na obiad zjeść fasolkę, to nie musicie przekładać tego na kolejny dzień i moczyć fasoli przez noc, tylko po prostu sięgnijcie po fasolę z puszki. Koniecznie użyjcie jej razem z wodą, w której jest, bo ma ona w sobie sporo smaku.
Nie ma co ukrywać, że gotowe danie jest o wiele smaczniejsze po odstaniu, kiedy to fasolka wchłonie smak z sosu, ale taka tylko co przygotowana też jest smaczna.
Do przepisu oczywiście możecie użyć też takiej moczonej przez noc i ugotowanej fasoli, danie wychodzi identyczne w smaku.
Składniki:
200 g wędzonego boczku
2 pętka kiełbasy; u mnie myśliwska (około 150 g)
3 puszki białej fasoli
2 cebule (200 g)
3 duże łyżki koncentratu pomidorowego (100 g)
2 ziela angielskie
listek laurowy
2 łyżki majeranku
papryka słodka
szczypta cukru
pieprz
sól
Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę, a następnie podsmaż na patelni.
Do głębokiej patelni wlej fasolę razem z wodą, dodaj ziele angielskie, listek laurowy i podsmażone mięso. Ustaw na średnim ogniu.
W międzyczasie na tłuszczu wytopionym z boczku, zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj ją do fasolki i duś wszystko przez 5 minut.
Dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy. Jeśli sos będzie zbyt rzadki możesz wyjąć trochę fasoli i rozgnieść ją na papkę, a potem dodać z powrotem na patelnię.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2013/02/fasolka-po-bretonsku.html