ßßß Cookit - przepis na Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty

nazwa

Wykonanie

Lekki bigos z młodej kapusty.
Składniki:
1 mała główka młodej kapusty
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
8 ziaren pieprzu
1/2 łyżeczki mielonego kminku
200 g boczku wędzonego*
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej (będzie dość ostre)
2 średnie cebule
1 mały koncentrat pomidorowy
1/2 - 1 łyżeczka cukru
sól do smaku
Kapustę poszatkować i ugotować ze szklanką wody, liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i kminkiem.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Gdy się przyrumieni dodać kurkumę, paprykę ostrą i słodką oraz cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula zmięknie dodać koncentrat pomidorowy i płaską łyżeczkę cukru - z karmelizować.
Gdy kapusta zmięknie, wlać sos pomidorowy i wszystko razem poddusić na małym ogniu ok 30 mi n.
*Można przygotować wersję bez boczku, która świetnie pasuje jako ciepła przystawka np. do kotletów schabowych.
Źródło:http://kuchniabetti.blogspot.com/2013/08/bigos-z-modej-kapusty.html