Lekkie, puszyste, serowe placuszki na śniadanie.Proste i szybkie w przygotowaniu.Idealne dla małych dzieci ( i dużych łasuchów)Zapach i smak cynamonu jest rewelacyjny.Można do nich podawać sezonowe owoce, miód, syrop klonowy lub posypać jak ja cukrem pudrem.Składniki: na 8 placuszków1 jajko150-200 g sera ricotty / serek bieluch naturalny2 - 3 łyżki mąkipół szklanki mleka1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli1 łyżka cukru ( ja nie dodałam)3 łyżeczki cynamonu1 łyżka masłacukier puder do posypaniaowoce/ miód/ syrop klonowyDo miseczki włożyłam serek, żółtko,szczyptę soli i proszek do pieczenia.Nie dodałam do środka cukru, ponieważ posypanecukrem pudrem lub miodem są wystarczająco słodkie.Wsypałam mąkę.Wlałam mleko i mieszałam.Z białka ubiłam pianę i wlałam do ciasta.Ciasto delikatnie wymieszałam z pianą.Na patelni rozpuściłam masło i wymieszałam je z cynamonem.Nakładałam po jednej łyżce ciasta na jednego placka.Smażyłam na średnim ogniu po każdej ze stron.Smacznego!