Wykonanie
Ten placek z
cebulą nie ma sobie równych i cała Lubelszczyzna jest z niego tak dumna, jak górale z
oscypka.Cebularz w dniu 30 kwietnia 2007 roku został wpisany nalistę produktów tradycyjnych.Jego historia sięga czasów Kazimierza Wielkiego.Pszenne ciasto wzbogacone dodatkiem tłuszczu oraz
mleka jest wyjątkowo smaczne i cenne odżywczo,a pokrajana w kostkę
cebula,
sól oraz
makdodatkowo podnoszą jego walory smakowe, zapachowe i estetyczne,odróżniając cebularze od innych rodzajów
pieczywa.Piękny złocisty kolor, chrupiąca skórka oraz niepowtarzalny zapachsprawiają, że od lat na pierwszy kęs mamy chęć, gdy cebularz jest jeszcze ciepły,wprost wyjęty z pieca.
Składniki na ciasto:50 g
drożdżyłyżka
cukru500 g
mąki pszennej1 szklanka ciepłego
mlekałyżeczka
soli3-5 łyżek
oleju1
jajko ( ja nie dodałam)1
jajko ( lub samo
żółtko do posmarowania
cebularzy)Składniki na farsz:2-3 duże
cebule ( można więcej jak lubicie gdy jest jej dużo)50 g
masła2-3 łyżki
oleju3 łyżki
makugruboziarnista
sólświeży mielony
czarny pieprzZacznijmy od ciasta.
Drożdże rozkruszyłam w ciepłym
mleku z dodatkiem
cukru.Wsypałam dwie łyżki
mąki, wymieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Do miski wsypałam
mąkę,
cukier,
sól.Wlałam wyrośnięty rozczyn i
olej.Wyrabiałam ciasto przez około 10 minut.
Przykryłam je ściereczką i ostawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na godzinę.
Gdy ciasto rosło, zabrałam się za przygotowywanie farszu.Pokroiłam
cebulę w niezbyt drobną kostkę.
Na patelni rozpuściłam
masło z olejem.Podsmażyłam
cebulę.Przyprawiłam ją
solą i
pieprzem.
Pod koniec smażenia dodałam
mak.
Ciasto podzieliłam na równe części.Każdą z nich rozwałkowałam na około 15-20 cm placki o grubości około 1 , 5 cm.
Następnie posmarowałam ciasto roztrzepanym
jajkiem.Wystarczy, że posmarowane zostaną same brzegi.
Nałożyłam farsz na placki.Palcami nagniotłam w paru miejscach ciasto,aby za bardzo nie wyrosło podczas pieczenia.
Wstawiłam cebularze do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika.Piekłam około 15 minut do uzyskania złotego koloru.
Polecam również inny przysmak podobny do naszego cebularza.Pochodzi z Włoch i jak na Włocha przystało ma w sobie trochę więcej egzotyki ;-)Focacciajest pyszna i jeśli zasmakował Wam nasz rodzimy specjał, towypróbujcie chlebek z Włoch.Napiszcie który lepszy!Smacznego!